tisdag 27 december 2016

Excel-ark och Merinoull

Idag har vi ägnat mycket tankearbete åt - inte bara hur hjulen skall rulla - utan också hur pengarna skall rulla. I timmar satt vi böjda över våra excel-ark och sörplade kaffe medan rynkorna mellan våra ögonbryn djupnade. - Kan det här stämma!? Sextusen i månaden för gasol! En lättnadens suck då vi insåg att vi räknat fel. Vi räknar med att behöva stå på en ställplats med el ungefär var tredje dag. Under dessa dagar kommer ju gasolförbrukningen sjunka eftersom vi då kan värma bilen med el. Dessutom måste vi räkna på årsbasis. Hoppas på att det blir en varm och skön sommar och då fick vi en ny siffra för gasol som blev 2000 i månaden. Rynkan mellan ögonbrynen slätades ut något.
Sådär höll vi på och till slut fick vi fram att kostnaden för att hålla oss varma, torra och rena blir 6 063 kr i månaden. Men det räcker ju inte med tak över huvudet. Vi måste äta också och en rimlig matbudget för två vuxna och två barn (på halvtid) blir ca 6 000 kr i månaden. Och då har vi tagit i för kung och fosterland. Dessutom är vi sugna på att gå över till mer vegetariskt och då kommer den siffran garanterat sjunka. Men för ca 12 000 i månaden får vi alltså tak över huvudet och mat på bordet. Inte farligt. Såklart har vi andra kostnader också. Diesel t.ex.. Men eftersom vi skall hålla oss i Nacka/ Värmdö så behöver det inte bli så mycket. Hur många mil i månaden kommer vi behöva köra? Rynkan mellan ögonbrynen djupnade igen. Och så där höll vi på tills våra hjärnor var kokta. Men det kändes skönt. Jag brukar tänka på allas vår vän Sigmund Freud när jag snurrar in mig i budget-excel-ark. Kontroll, kontroll, kontroll. Hålla tätt. Knipa. Eller med Freuds ord - vara riktigt härligt analretentiv.
Det har varit en kall dag idag och vi var så uppslukade av vårt budgeterande att vi glömde elda i öppna spisen. Cecilia frös. På riktigt. Hennes läppar var blåa. Tänk om vi kommer frysa ännu värre i husbilen undrade hon oroligt. Vi började prata om underställ av finaste Merinoull. Ett sådant måste införskaffas tyckte hon. Samt fleecetröjor. Alltså blev det en tur till Sportringen i Värmdö Köpcentrum. Nu svettas hon behagfullt och är inte längre orolig. Kanske kan gasolförbrukningen minska ännu mer.  
Idag hade vi egentligen tänkt berätta om de kringelkrokiga vägar som ledde fram oss till vårt beslut att bo i husbil. Men det får bli imorgon. Nu skall vi sova och drömma ljuva drömmar om budgetar som går ihop eller mardrömmar om när de spricker i kapp med knopparna på våren.
Björn

1 kommentar: