lördag 31 december 2016

Gratis Frihet

Vad är frihet för dig? 
Det är en av livets stora frågor och det är inte helt enkelt att formulera ett svar som känns tillfredsställande. Men vi är väldigt nyfikna på just ditt svar och skulle bli glada om du tar dig tid och skriver några rader till oss om vad frihet är för dig. Vi har döpt vår blogg till Frihetskapital. I det namnet finns ordet kapital och jag tror att många kopplar ihop frihet med ekonomiskt oberoende. Tänk att få vakna på morgonen och slippa känslan av att man måste gå till jobbet. Visst vore det underbart?
Många skulle nog vilja gå till jobbet i alla fall även om de hade hundra miljoner på banken. För att de gillar sitt arbete och sina arbetskamrater. Men friheten att kunna stanna hemma en dag om det är vackert väder är guld värd för många. Kanske är drömmen inte att bli fri FRÅN sitt jobb utan fri TILL sitt jobb. Det gör stor skillnad att känna att man kan jobba OM man vill och inte för att man måste.

För oss handlar frihet om något mer än ekonomiskt oberoende. Det handlar framför allt om frihet från rädsla. Jag tänker på Ebenezer Scrooge i Dickens En Julsaga. 
Jag ser honom framför mig där han sitter och räknar sina pengar. Har du inte sett den animerade filmen - A Christmas Carol - med Jim Carey så får du ett filmtips här och nu. Det syns så tydligt hur han nästan blir uppäten av sina rädslor. För den som är förmögen finns ju oändligt många andra saker att oroa sig för. Rädslorna tar aldrig slut.

Låt oss nu omformulera frågan lite. Vad är frihet för dig om det inte handlar om pengar? Tror du att du kan känna dig fri även om du behöver jobba för ditt uppehälle? Finns det ett frihetskapital som inte är av ekonomisk natur?

Jag och Cecilia delar ett brinnande intresse för österländska visdomsläror som till exempel Buddhism och Taoism. I många av de visdomstraditioner som talar till vårt hjärta är frihet det centrala. Men där uppnås den inte genom att tjäna mycket pengar. Snarare tvärtom. Där måste den som vill finna frihet göra avkall på sina begär. Vända sig inåt och meditera. 
Vi älskar att meditera men vi är inga asketer. Vi vill njuta av livet och vara en del av samhället. Och så är vi oändligt nyfikna på våra djupare drivkrafter.

Vi har upptäckt att livet, i alla sin enkelhet, är oändligt rikt. Det finns en bergknalle ovanför Nyckelviken i Nacka där man har en underbar utsikt över Stockholms ström, Djurgården och Lidingö. När vi sitter där tillsammans och bara tar in skönheten omkring oss så känner vi oss oändligt rika och fria. Allt vi behöver då är en termos med kaffe och några kardemummabullar. Vi tycker också om att gå ned till bryggan här vid Barnvik där vi nu bor och bara sitta där och titta på utsikten. Stjärnklara nätter älskar vi att lägga oss på rygg och tillsammans försvinna in i stjärnhimlens mysterium. Det är rikedom för oss.

Det är sant att vi blir fria när vi känner oss rika. Men rikedomen behöver inte vara ekonomisk. De saker vi älskar att göra tillsammans kostar ingenting. Fast vänta nu två sekunder. Ärligt talat älskar vi också att gå ut på restaurang och äta ostron. Det är inte helt gratis men vi behöver inte ha hundra miljoner på banken för att kunna unna oss det någon gång ibland.

Vi slås ofta av att människor runt omkring oss verkar blinda på något konstigt sätt. De ser ut som sömngångare. Som om de är besatta. Som zombies. Som att de drömmer fast de är vakna. De verkar omedvetna om hur magiskt vacker den här verkligheten är. De rusar fram som målstyrda robotar i en galen jakt på ... vadå?
När jag och Cecilia är lediga tillsammans kan vi ibland göra knäppa saker som att sitta på en bänk på en tunnelbaneperrong och bara iaktta hur människohavet väller fram. In och ut ur vagnarna. I de stunderna är det som att vår blick förändras. Plötsligt ser vi saker som vi annars inte ser. Vi ser skönheten och magin. Skönheten finns inte bara där man normalt förväntar sig den. Det är inte bara utsiktsplatser och stjärnhimlar som är vackra. Också tunnelbanetåg och stressade pendlare kan vara magiska. Men för att se det behöver vi stanna upp. Och när vi stannar upp känns det ofta som att vakna ur en dröm.

Vi undrar om du någon gång har varit med om det här. Ibland känner vi oss knäppa och undrar om vi är ensamma om den här sortens upplevelser. När vi tittar på människor som rusar fram genom vardagen som målstyrda robotar tycker vi att det ser ut som att de drömmer. Att de är fångade i sin egen dröm. Ofta en mardröm fylld av måsten och krav. Vill du som vi bli fria från den mardrömmen. Dela då dina tankar med oss. Vi finns här och delar gärna våra tankar med dig. Om vi inte sitter på en tunnelbaneperrong och fascineras av att varje tåg har ett namn som står skrivet på loket - Elvis, Muhammed, Slas, Embla och Knut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar