lördag 7 januari 2017

Budget för Husbil på Heltid. Ett första utkast

VI har bestämt oss för att börja vårt husbilsliv med att bo granne med Kungen. Idag besökte vi Ängby Camping som ligger mittemot Drottningholms slott. Endast en liten bit av Mälaren skiljer oss åt. Men då vi är allt annat än rojalister betyder det nog mer att vi kommer bo granne med Juraskogens naturreservat. Sommartid kommer det vara kalasfint där med badstrand, lekplatser för barnen och en stor vattenrutschkana. När det som nu är lågsäsong kan vi bo där för 4100 kr/månad inklusive el och tillgång till tvättstuga och bastu m.m. Vi hade egentligen tänkt börja med att fricampa och varva med en natt på camping ca var 3e dag men har nu bestämt oss för att mjukstarta. När vi räknar på det ser vi att det faktiskt blir billigare om man bortser från transportkostnaderna. Vi kommer nu presentera våra preliminära kalkyler. Nedanstående siffror kommer med all säkerhet justeras många gånger. För det första kommer vi på sikt sälja den bil vi nu kör med och endast äga husbilen. Sedan kommer vi fricampa mer och mer i takt med att vädret blir varmare. Kanske har vi räknat knasigt eller glömt något. Vi tar tacksamt emot synpunkter! Ytterligare en reflektion innan vi ger oss in i kronor och ören. Jag antar att det heter just PRIVAT-ekonomi för att den är privat. Få människor är villiga att blotta sin totala ekonomi. Vår ambition är att på sikt bli allt mer transparenta med vår ekonomi. Mer om våra utgifter och inkomster i kommande inlägg. Med detta sagt kommer lite siffror att begrunda:



Först vår ursprungliga fricampingbudget per månad:
2 800 kr - Ställplats var 3e natt. Kostar 280/dygn både på Flatenbadets Camping och Tantolunden Husbilscamping som är vinteröppna.
2 000 kr - Gasolförbrukning vid fricamping vintertid. Baserat på att en P11 tub räcker i tre dagar samt kostar 295 kr som är det billigaste pris vi hittat på Byggmax.
219 kr - Gasolförbrukning under de 10 dagar vi står på Camping och värmer med el. Baserat på att en P11 tub varar i 14 dagar för spis och kyl.
566 kr - Försäkring. Billigaste premien hos LF.
467 kr - Skatt
 46 kr - Kontrollbesiktning
DELSUMMA: 6 098 kr Sedan vår nuvarande Ängbycampingbudget per månad:
4 100 kr - Ställplats Ängby Camping
590 kr - Gasolförbrukning. 2 st P11 tuber. Se ovan om gasolförbrukning.
566 kr - Försäkring
467 kr - Skatt
 46 kr - Kontrollbesktning
DELSUMMA: 5 769 kr Sedan kommer vi till transporterna. Jag har en Toyota Prius som jag ännu inte har sålt. Vi tänkte därför göra starten ännu mjukare genom att ha kvar Priusen ytterligare en tid då vi får parkera den gratis på Ängby Camping. Vi räknar med att åka mellan Ängby och Nacka fem dagar per vecka vilket då kommer kosta följande: Transportkostnader per månad:
Vardagar:
430 kr - Försäkring Priusen
30 kr - Skatt
36 kr - Kontrollbesiktning
475 kr - Bensin. Baserat på totalt 80 mil per månad. Bensinförbrukning 0,45 liter/milen (totalt 36 liter) och bensinkostnad ca 13,20 kr/liter.
Tillkommer:
790 kr - Ett månadskort SL.
DELSUMMA: 1 761 kr Självklart kan vi spendera helgerna i husbilen och bara mysa och umgås. Men då en del av husbilens charm är just mobiliteten räknar vi med att göra en hel del utflykter på helgerna.
Weekendutflykter med husbilen:
1 028 kr - Diesel. Baserat på en körsträcka på 75 mil under en månad (900 mil/år). Svårt att beräkna då det kan bli flera helgtrippar till andra delar av landet men en utflykt varannan helg räknar vi med. Vi räknar med en dieselförbrukning på 1 liter/mil och ett dieselpris på 13,70 kr/liter.
DELSUMMA: 1 028 kr Till detta kommer vi behöva buffra varje månad till följande: Buffertsparande service, reparationer och däck per månad:
500 kr - Däck. Nya sommar och vinterdäck kostar ca 12000 och varar i två år.
1000 kr - Service. En svår post att budgetera för. Vi tror att en service kan gå på 5000 kr och behöver ca en gång per år. Har svårt att beräkna vad vi får för körsträcka men räkna med allt mellan 1500 mil och 3000 mil per år. Om vi dubblar den kostnaden och lägger på ytterligare 2000 hamnar vi på 12000 kr per år. BIlen är visserligen 8 år men har bara gått 3000 mil så vi hoppas att det borgar för att kommande mil blir relativt felfria.
SUMMA: 1500 kr Vår totala månadskostnad för boende, transporter, helgutflykter och buffert (service, reparationer och däck) blir därmed per månad: 5 769 kr - fasta kostnader exkl. transporter och buffertsparande
1 761 kr - transportkostnader vardagar exkl. helgutflykter
1 028 kr - transportkostnader för helgutflykter
1 500 kr - buffertsparande för service, reparationer och däck TOTALSUMMA: 10 058 kr Att leva i husbil på heltid kostar självklart mer än tiotusen per månad. Mer om detta samt vad vi tror att vi kan spara i kommande inlägg.

3 kommentarer:

  1. Låter som ni räknat högt.. Ska bli intressant att se vad summan blir.
    Bor man på camping har man el. Köp en el induktionsplatta och använd oxå.
    Ängby camping har vi varit och tittat på, den ligger väldigt fint. Ser framemot att höra hur den är att bo på..
    /Aila

    SvaraRadera
  2. Ser att att ni har en stor och troligtvis väldigt dyr husbil, borde ni inte räkna med värdeminskning i boendekostnaden? Hur tänker ni med aspekten att husbilen ständigt sjunker i värde medans bostäder historiskt blivit allt dyrare för varje år? Om ni skulle vilja köpa bostad igen så har ju husbilen kraftigt sjunkit i värde medans det finns en risk att bostäder blivit dyrare. Dessutom ser ju er månadskostnad ut att bli så hög så att ni kunde haft en lägenhet för de pengarna. Men det är klart det finns ju förstås andra värden i livet än enbart ekonomiska. Ska bli kul att följa er, har själv en äldre husbil för nöjesresor.

    SvaraRadera
  3. Kommer ni att fricampa mycket hade jag nog satsat på LPG-tank eller i vart fall fyllbara gasolflaskor så kan ni tanka gasol och betala ett lägre literpris.

    SvaraRadera