måndag 2 januari 2017

Att göra sig av med allt - minimalistinspireradCecilia:

Snart skall vi sälja en villa och ett radhus för att flytta in i husbilen den 23:e januari. Men inte bara det. Det mesta som är i bostäderna ska också bort på ett eller annat sätt. Jag har blivit så otroligt inspirerad av att läsa om minimalism. Den bok som inspirerat mig mest är Essential: Essays by The minimalists av Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus. Jag tror att det som tilltalar mig i den är att den inte fokuserar på något slags asketiskt liv, utan snarare pratar om hur man genom att göra sig av med en himla massa bråte och hämmande krav, kan skapa mer tid och plats för relationer och upplevelser. Jag har också vid ett tillfälle tidigare läst en bok som hette Rensa i röran med Feng Shui och också tillämpat det som stod där i vid ett tillfälle. Jösses vad skönt det var.

Som ett japanskt SPA typ. Men sen tenderar det att börja om. :) Jag börjar släpa hem saker som jag absolut inte behöver.


Nu börjar det dock närma sig. Och då känner jag en viss ångest, jag vet vad som väntar. Jag kommer att sitta och gräma mig över alla möjliga saker som känns jobbiga att slänga. När jag tänker på distans vad som finns i huset tänker jag att äsch jag saknar ju ingenting. Men jag vet att när jag väl sitter där och vrider och vänder på saker så kommer det att kännas. Kanske särskilt sådana saker som man vet kostade pengar, men ändå inte är lätta att sälja eller skänka bort. Och så ska man kasta. Eller sådana här “bra att ha prylar”. De kan man ju aldrig få för många av eller hur?   


Vissa saker är enkla att göra sig av med. Som böcker och CD-skivor. DVD-filmer. Allt det där laddar man ju ner på millisekunder via spotify eller kindlestore. Filmer kan man hyra med ett litet klick. Det är bara att ge bort till insamlingar och bibliotek Vissa saker kan man ju kanske sälja också på Blocket, stationära datorer, tv-apparater, möbler. Köksbestyr kan man väl också skänka bort. En del av det ska med till husbilen så klart. Min mixer att göra smoothies i och en mandala tänker jag ta med mig.


När det gäller kläder föddes en fascination inför att skapa en “Capsule Warderobe” igång redan tidigt i våras. Jag har fått inspiration från många håll på nätet, men ett tips är Into mind, en sajt skapad av Anuschka Rees också författare till boken “The Curated Closet” . Den går ut på  att skaffa en extremt slimmad garderob med favoritplagg i bra kvalitet. Färgerna ska funka med varandra och jag lade ner en hel del möda på att ta reda på vad jag verkligen kände mig bekväm i och i vilka färger jag passade i. Då jobbade jag på kontor. Nu väntar en annan verklighet. Nu har jag satsat på vandringskängor, två par underställ, två fleezetröjor, en kofta och två par fjällrävenbyxor. Linnen och underkläder. Sen kommer jag att ställa en kartong med finkläder, eller kläder som jag kan behöva om jag ska gå på anställningsintervjuer. En handfull klänningar och sandaler till sommaren. “Säsongskläder” Kanske några av mina absoluta favoriter att byta med. De får jag stuva in i garaget i husbilen.


Behovet av kontorsmaterial har ju också minskat mer och mer, när vi går mot det papperslösa samhället. Fota av och slänga. Kanske ha en mapp att spara deklarationerna i, vad vet jag?


Som tur är har barnen en far att bo hos halva tiden, så mycket av deras saker är inget bekymmer, de får plats hos honom. Men just nu går jag och klurar på vad för grejer som de verkligen kan ha kul med och nytta av i husbilen. Gärna saker som uppmuntrar till utomhusliv. Det är en utmaning som jag får sätta tänderna i. Tips tas tacksamt emot. :)


Jag funderar på att kanske bjuda in grannskapet till loppis sen också. Det vore faktiskt lite kul. :)


Kanske ska lägga upp en inbjudan här på bloggen när det närmar sig.


Ja, såhär går mina tankar, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det dröjer nog ett tag till innan vi ka sätta gång, men jag känner mig som en hundrameterslöpare som står beredd och väntar på startskottet.

6 kommentarer:

 1. Jag ser det som en frihet att få göra sig av med saker...
  Packa en låda bra att ha saker och sen kolla i den efter en tid. Du kommer säkert att då kunna rensa bort mer och mer.
  //Aila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror dig Aila. I boken som jag nämnde ovan packade en av killarna ner alla sina saker i kartonger. Verkligen ALLA. Sen packade han upp dem vartefter han behövde dem. Så fortsatte han i tre månader. Det han inte packat upp nu slängde han. :)

   Radera
 2. Lycka till **LER**
  Mina reflektioner efter att ha gjort det ni nu gör:

  1.Man behöver helt andra saker än man trodde man skulle behöva. ex

  Hur många Watt använder vattenkokaren? dammsugaren? för många...propparna går på campingen om du har värmen på samtidigt *L*
  ALLT jag trodde jag måste ha (nästan), är utbytt under detta året.
  Nästan inget glas/porslin utan allt är bytt till snyggt i plast, utom några finglas som ligger nerpackade. DISK sker ju ofta i servicehus.

  Däremot behövs en jäkligt bra grill, då den används året runt istället för att steka inne.

  2. Vi har ett stort förråd kvar för tiden efter husbilen med saker man vill ha när man blir bofast igen. OM man inte är stormrik och kan köpa varenda pryl ny.

  3. Sällskapsspel ÄLSKAS av våra barnbarn för att det finns inte en kotte som har tid med sådant annars. HÄR är det perfekt när vädret ej är perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack Marguerite!

   Det här är ju toppen, precis sådana tips man behöver ju. Dammsugare, det hade jag inte ens tänkt på. :) Grill har vi tänkt på, särskilt som vi inte har någon ugn i husbilen. Och smart med tallrikar i plast. Jösses, vart ska vi göra av hela servicen i Swedish Grace!?

   Hm, vi kanske ska fråga våra föräldrar om vi får stuva in några grejer hos dem. Jag har en stol med fotpall och några buddhastatyer från Bali som jag är ruskigt fäst vid. :)

   Radera
 3. Vi har en omnia till husvagnen. Ser ut som en sockerkaksform med lock som man har på gasolspisen. Toppenbra! Finns en väldigt bra grupp på Facebook, Omniarecept som får snålvattnet att rinna.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera