onsdag 11 januari 2017

Skärmtid och Workfulness

Tidig morgon. Försöker skriva något om vad som händer i vårt liv men det går trögt då jag fått sällskap av Elin som hela tiden pockar på min uppmärksamhet. - Vad skriver du? Varför skriver du så mycket? Jag vill att du leker kurragömma med mig!
Jag vill egentligen stänga ned datorn och vara med henne men ... ja, jag vill ju så gärna skriva också! Dilemma.
Men nu tittar hon på Netflix på Ipaden ... hon verkar lycklig med det men jag känner mig fortfarande kluven. Jag och Cecilia pratar ofta om detta med skärmtid. Inte så att vi vill befria oss helt och hållet från våra skärmar. För att skriva den här bloggen behöver vi ju skärmtid men vår ambition är att skapa rutiner så att vi i största möjliga utsträckning kan vara skärmfria tillsammans med barnen. Ett sätt är ju att gå upp tidigt på morgonen och skriva. Innan barnen vaknat.... men det gick ju sådär idag :)
Vi bor fortfarande i Röda Huset och idag på förmiddagen kommer fyra flyttkillar hit med en flygel. Jag och mitt ex försöker sälja vår Yamahaflygel på blocket men det går trögt och den 20e skall radhuset där jag bott tidigare få nya ägare. Alltså får den stå här tills den blir såld. Här är annonsen; https://www.blocket.se/stockholm/Flygel__Yamaha_C3__nyskick_70873008.htm
Tänk om just du som läser detta drömmer om att köpa en vacker flygel att pryda hemmet med? Kanske är du musiker och behöver ett högklassigt instrument?

Apropå skärmtid så läste jag igår en artikel om Workfulness. Ett nytt begrepp för mig! Det kommer såklart från mindfulness men handlar mer specifikt om hur man skall bli mer närvarande på jobbet. Workfulness är ett utbildningsprogram som utvecklats av Telenor i samarbete med hjärnforskaren Katarina Gospic. I artikeln, som var en intervju med en chef som gått kursen, framgick att de som lär sig hantera digitala medier på jobbet också blir mer närvarande på sin fritid. Mannen som blev intervjuad berättade att han numera alltid lägger undan mobilen då han lunchar eller fikar med vänner. Hemma har han sällan mobilen i närheten då han är med sina barn.Min framtidsspaning är följande:
Hur vi hanterar vår mobiltelefon kommer bli en klassfråga. På gott och ont. Ont därför att vi människor alltid hittar på saker som gör att vi kan stämpla andra som obildade och pinsamma. Vi människor tycks älska att bygga osynliga murar runt våra sociala sammanhang. Murar som består av oskrivna regler. De som följer dessa regler bli inkluderade och de som bryter dem stigmatiseras och utesluts. Att plocka fram sin mobil under socialt umgänge kommer bli en sådan regel. I vissa sammanhang kommer man titta snett på den som inte kan hålla fingrarna i styr. Vad är det som gör att den här idioten tror att hen inte kan vänta en timme med att kolla sina sms. Pinsamt! Så tänker bara obildade tölpar!
Det positiva i min spaning är att de som lär sig lägga undan mobilen i sociala sammanhang kommer få ett rikare och mer tillfredsställande liv. Och att de som ännu inte lärt sig förhoppningsvis kommer följa efter. 
Slut på spaningen. Slut på dagens inlägg. Nu ska jag laga gröt och köra barnen till skolan!
Önskar er alla en underbar dag!

2 kommentarer:

 1. Låter som mycket förnuftigt och enkelt att förstå
  Ha en bra dag��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! :)
   Ha en bra dag du med och hälsa så gott till Göran!

   Radera